Czy uwa¿asz ¿e powinni¶my u¿ywaæ na forum MD5
Jestem za
100%
[ 2 ]
Jestem przeciw
0%
[ 0 ]
G³osowañ: 2
Wszystkich G³osów: 2
Autor
Wiadomo¶æ
krzysiu77 Nowy
Do³±czy³: 10 Maj 2007 Posty: 8 Sk±d: Katowice
Wys³any: 2007-05-10, 14:21 Propozycja o u¿ywanie MD5
Witam,
Mam propozycje i proszê o opinie.
Chodzi o to ¿eby do plików które wrzucacie na serwery ¿eby jeszcze dodaæ plik sumami MD5 które mo¿na wygenerowaæ np. w TotalCommanderze lub za³±czyæ linki z Rapidshare z sumami MD5.
Maj±c taki plik z sumami MD5 lub same sumy to mo¿emy sobie zweryfikowaæ czy jest to ten sam plik który zosta³ zamieszczony przez autora lub czy nie nast±pi³y przek³amania podczas samego procesu pobierania danych.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Md5sum]MD5 w Wikipedia.org
Sucre [Usuniêty]
Wys³any: 2007-05-10, 18:55
Maj±c taki plik z sumami MD5 lub same sumy to mo¿emy sobie zweryfikowaæ czy jest to ten sam plik który zosta³ zamieszczony przez autora
Nie bardzo rozumiem , w ogóle po co to :)
czy nie nast±pi³y przek³amania podczas samego procesu pobierania danych.
jakie przek³amania ?
krzysiu77 Nowy
Wys³any: 2007-05-11, 07:21
Nigdy nie dosta³e¶ posta na np. PW typu:
"b³±d w xxxxxxx pliki 9,10,11 b³êdne has³o !!"
to jest w³a¶nie przyczyna "przek³amañ" podczas pobierania plików.
mo¿na jeszcze u¿ywaæ PAR2 bardzo czêsto wykorzystywanych na grupach binarnych
http://www.quickpar.org.uk/
no to wtedy zawsze mo¿na sci±gn±c jeszcze raz... szczerze jako¶ nigdy tak nie mia³em ¿eby w kilku partach nie pasowa³o has³o jak ju¿ co¶ to has³o nie pasuje w ogóle...
_________________ "jeste¶ tym, co pijesz"
"NIE MA SPRAWIEDLIWO¦CI, JESTEM TYLKO JA!"
"... i krocz±c dolin± cieni z³a siê nie ulêknê, gdy¿ jestem najwiêkszym skurwysynem krocz±cym t± dolin±..."
Ostatnio zmieniony przez Demonson 2007-10-13, 10:14, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz
krzysiu77 Nowy
Wys³any: 2007-05-11, 07:55
Zgadza siê ze jak has³o nie pasuje to do wszystkich partów ale kto¶ w³a¶nie mi tak napisa³, osobi¶cie te¿ ani razu ¶ci±gaj±c z rapidshare nie mia³em b³êdu ale kolega ma to nagminne (ta sama sieæ) za to ¶ci±gaj±c z grup binarnych to czasem wystêpuje ale wtedy z regu³y jest PAR2 i sobie jestem wstanie naprawiæ archiwum.
nawet rapidshare ma tak± funkcje jak eksport+MD5 wiec chyba co¶ w tym musi byæ ¿e wystêpuj± "przek³amania"
np. taki topic
http://www.odcinki.org/zdobycz-prey-2007-dvdrip-lektor-pl-vt238.htm
znalaz³ siê kole¶ który psioczy, a wystarczy³o by mieæ MD5 i by sobie móg³ sprawdziæ czy dobrze ¶ci±gno³ pliki.
Przypadek 1 na 100 mnie osobi¶cie nie chce sie robiæ czego¶ takiego dla jednej osoby ;] jako¶ a¿ takiego poczucia "¿yczliwo¶ci" nie posiadam. Zreszt± mo¿liwe ¿e kole¶ ma co¶ z kompem i to jego wina a nie plików...
_________________ "jeste¶ tym, co pijesz"
"NIE MA SPRAWIEDLIWO¦CI, JESTEM TYLKO JA!"
"... i krocz±c dolin± cieni z³a siê nie ulêknê, gdy¿ jestem najwiêkszym skurwysynem krocz±cym t± dolin±..."
Ostatnio zmieniony przez Demonson 2007-10-13, 10:11, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz
Sucre [Usuniêty]
Wys³any: 2007-05-11, 19:16
krzysiu77,
"by sobie móg³ sprawdziæ czy dobrze ¶ci±gno³ pliki."
Raczej jak mu wyskakuje blad to jest na 100% ze zle sciagnal pliki ( jesli sciagal np. u mnie )
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach